A Lakatos Menyhért Gimiben járt Ady és Petőfi

Előadás: 

Pénteken a VIII. kerületi Lakotos Menyhért Általános Iskola és Gimnáziumban járt Ady/Petőfi című előadásunk. A diákok értő, figyelő közönség voltak, a beszélgetésen Szálinger Balázs költő fel is figyelt néhány srácra, akikkel dolgozna is a jövőben. Az iskokálban legközelebb a Vakság című előadásunkat játsszuk.   

Lakatos Menyhért Vésztőn született 1926-ban április 11-én kereskedő családban. Szegénységben éltek – édesapja lókupec, édesanyja tollkereskedő volt –, de az édesanyja mindig előteremtette a napi betevőt. Mint egyik visszaemlékezésében mondja: általános iskolába nem szeretett járni, inkább a barátaival csavargott. Ámde történt vele egy baleset: a helyi vadásztársaság elnöke – aki egyben az iskolaigazgató is volt – meglőtte. Ennek a szerencsétlenségnek köszönhetően – jóvátételként – az igazgató megígérte, hogy ő is ösztöndíjban részesül (akkor még szegénységi alapnak hívták), ha visszavonja a feljelentést ellene. Így juthatott el a középiskoláig. Már ekkor is vonzotta a szépirodalom. Később verseket, novellákat kezdett el írni.

A Füstös képek című regényben dokumentális hitelességgel mutatja be a cigányok életét – e szöveg teremtette meg Lakatos Menyhért irodalmi hírnevét. Benne drámai feszültséggel ábrázolja a romák mindennapjait, hogy küzdenek meg az irántuk érzett gyűlölettel, az éhséggel, a szegénységgel, a hideggel… Lakatos Menyhért kilencvenes években is folyamatosan publikált, főleg meséket, azonban a sajtó már nem foglalkozott már vele annyit. Időközben a Füstös képek könyve négy nyelven jelent meg. Fontos megemlíteni, hogy József Attila-díjjal jutalmazták tehetségét.